недеља, 4. октобар 2015.

SEĆANJE NA BANJIČKE LOGORAŠE

Сећање на бањичке логораше

 Јуче су се код споменика на улазу у Војну академију на Бањици окупили борци НОР-а, потомци и поштоваоци да би обележили 71. годишњицу од ослобођења овог казамата смрти у Другом светском рату. 

 

За четири године рата, нацисти и њихови домаћи помагачи на стратиште у Јајинцима одвели су и тамо стрељали близу 80 хиљада Срба, Јевреја и Рома. О страхотама које су се догађале у овом сабирном центру, мучењима и погубљењима патриота, бораца, илегалаца, радника и сељака и њиховом страдалништву говорили су Стеван Таталовић, члан Градског већа Београда и Бора Ерцеговац, председник Градског одбора СУБНОР-а Београд.


У културно уметничком програму учествовао је хор ОШ "Сутјеска" из Земуна под управом проф. Марије Мутавџић, а песму "Крвава бајка" Десанке Максимовић говорила је ученица Јелена Ловић.

Част да у име ОО СУБНОР-а Савски венац положе цвеће на споменик бањичким логорашима имали су чланови општинске организације Покрета социјалиста на челу са Славком Солар. 

За београдске медије обележавање ове значајне годишњице из наше историје очигледно није било довољно атрактивно. Изостали су извештачи радио и ТВ станица, а нису били присутни ни новинари штампаних медија. Срамота!


Припремио: Драгољуб Николић
Фото: Олга Стојиљковић-Трифуновић



Upiši Ime i e-mail i dobijate vredan poklon-knjigu u pdf-u.
"Istorija Rusije"

Name:
Email:
Mi poštujemo Vašu privatnost.

ListWire - Free Autoresponders
click here for your free autoresponder

Нема коментара:

Постави коментар