петак, 18. септембар 2015.

DAN OSLOBOĐENJA LAJKOVCA



Tekst: Slavka Solar

  Ovih kasnih letnjih dana, u suncem okupanom Lajkovcu, obelezen je 17.septembar dan kada su jedinice NOVJ , tacnije borci 13.proleterske hrvatske udarne brigade "Rade Koncar" iz sastava Prve proleterske divizije u zestokom napadu 1944.godine porazile nemacke okupacione snage  i njene cetnicke pomagace.
                     
                     U organizaciji lajkovackog ogranka Sekcije Prve proleterske NOU brigade i Udruzenja za ocuvanje tradicija i uspomena na Jugoslaviju u centru grada svecano je na jarbol, uz himnu "Hej Sloveni", podignuta zastava nekadasnje SFRJ, a zatim je u opstinskoj sali odrzana svecana akademija.

                     Svojim prisustvom, ovaj lep dogadjaj, ispunjen postovanjem svemu onome sto je bilo dobro u zajednickoj drzavi Juznih Slovena, uvelicali su predsednik opstine Lajkovac Zivorad Bojicic, predsednik Sekcije Prve proleterske NOU brigade Zdenko Duplancic, zamenik predsednika Sekcije Seste licke divzije "Nikola Tesla" Milan Surla, predsednik Komunisticke partije Srbije Svetozar Markanovic, clan Glavnog odbora Pokreta socijalista Dragoljub Nikolic, kao i gosti iz borackih organizacija Barajeva, Lazarevca, Uba i Kostolca.


                     Pozdravni telegram skupu, u ime boraca, potomaka i postovalaca Trinaeste proleterske hrvatske udarne brigade "Rade Koncar", poslao je Petar Rajic, predsednik Saveza antifasistickih boraca Zagreba.

                     Pozdravljajuci prisutne goste predsednik opstine Lajkovac, Zivorad Bojicic istakao je da su ovo praznicni dani njihovog mesta. Dan zeleznicara obelezen je 15.septembra, Dan Opstine 16. i Dan oslobodjenja od fasista 17.septembra.

                    Ponosan na proslost on je naglasio da u Lajkovcu danas ima sve vise uspesnih privrednika i obecao je da ce uskoro, po otvaranju industrijske zone, biti posla i za desetine mladih strucnih kadrova.

                     Zdenko Duplancic je skrenuo paznju prisutnih na cinjenicu da ideje fasizma u Evropi ponovo dizu glavu, da se istorijske cinjenice falsifikuju, da se umanjuje doprinos NOVJ i Crvene armije Sovjetskog saveza u pobedi nad silama Osovine. Istakao je da je najvazniji zadatak podmladjivanje clanstva boracke organizacije, rad na terenu i borba za stalno afirmisanje tekovina NOB-a.

                    Svetozar Markanovic, podsetio je na borbu protiv fasista ali i na zadatke koji su pred nama. Reafirmisati sve sto je bilo pozitivno u vreme SFRJ i izvuci pouke iz napravljenih gresaka, zakljucio je.

                    Milan Surla naglasio je  da aktuelne vlasti umanjuju zasluge boraca NOVJ u oslobodjenju zemlje od nacista, fasista i domacih kolaboranata. Opomenuo je da se ne smeju zaboraviti hiljade mladica i devojaka, koji su svoje zivote polozili za slobodu nase zemlje.Zbog herojske borbe u Drugom svetskom ratu i velikih uspeha postignutih u izgradnji drzave, mladi bi u skolama morali da budu bolje i potpunije edukovani, smatra Milan Surla.

                    Po zavrsetku svecane akademije , polozeni su venci na spomenike i spomen ploce poginulim borcima iz Lajkovca i okoline.


                    Obelezavanje Dana Lajkovca zavrseno je druzenjem  uz muziku, pesmu i igru.


Foto: Olga Stojiljkovic Trifunovic


Upiši Ime i e-mail i dobijate vredan poklon-knjigu u pdf-u.
"Istorija Rusije"

Name:
Email:
Mi poštujemo Vašu privatnost.

ListWire - Free Autoresponders
click here for your free autoresponder

Нема коментара:

Постави коментар