среда, 16. новембар 2016.

OO PS Savski venac odrzao tribinu o učešču gradjana u radu lokalne zajednice

OO PS Savski venac odrzao tribinu  o učešču gradjana u radu lokalne zajednice



Tribina je održana u svečanoj sali gradske opštine Savski venac u organizacijiOO RS Savski venac, uz prisustvo brojnih zainteresovanih  gradjana.
Tribinu je otvorio predsednik OO PS Savski venac Dragoljub  Nikolić.

Predstavljajući  opštinu Savski venac u “slici i reči”,Velika Marković, prezenter I odbornica u Skupštini Gradske opštine Savski venac, iznela je da se ova opština prostire na  teritoriji  15,8km kvadratnih sa 38.660. stanovnika po popisu iz 20011. godine, od čega žene čine 21,450 a  muškarci 17.210. Prosek starosti sanovništva je 43,5 godina.

Pobrojani su značajni objekti na teritoriji opštine, istaknut njihov zanačaj za celu Srbiju i region. Posebno je naglašen projekat “Beograd na vodi” od koga se očekuju veliki benefiti za opštinu Savski venac i Srbiju u celini.
Marković je istakla da je cilj prezentacije motivacijagrađana,  da rade zajedno sa drugima u zajednici, da lični interes prepoznaju kroz  dobrobit zajednice. 

Posebno je naglašeno,  da je obaveza  svakog građanina da čuva prirodne i strateške resurse i zdravu životnu sredinu,  koje moramo ostaviti u nasledstvo budućim pokoljenjima. Da bi građani učestvovali  u donošenju odluka, treba da budu informisani , edukovani  i organizovani. Potrebno je da se upoznaju sa Statutom opštine, Pravilnikom o radu  opštinskog veća i drugim aktima.  Lokalna vlast je  u obavezi  da im to omogući.Smisao  ideje građanskog učešća  je dvostrana komunikacija: od vlasti ka građanima i od građana ka vlastima.

Veliki broj gradjana postavljao je brojna pitanja  vezana za lokalne probleme.
 Grupa  umetnika sa Savskog venca:  Jelena Marković  filmska i tv rediteljka, Tamara Kukić, glumica, Ivan  Nikolić glumac, Aleksandra Manasijević, glumica i Dušan Vesić, pisac,  ukazali su da je mnogo   umetnika na Savskom vencu ali da se  malo  novca izdvaja da bi se  realizovati ozbiljniji projekti.

Zaključeno je da se za  svaku godinu  opredeljuju sredstva i da opština može  podržati projekte za koje umetnici apliciraju kod drugih fondova, poput fondova EU i  drugih donatora
Veoma posećena tribina, koja je  sadrzajno i prezentacijski izložena vrlo  kvalitetno, uz video prezentacije, pratilo je više od 50 gradjana, koji su ostavili svoje kontakte, izrazivši želju da se po opštinama  više organizuju ovakve interaktivne tribine, na kojima gradjani mogu direktno komunicirati sa izabranim predstavnicima lokalne vlasti i preneti im probleme iz svog okruzenja.