недеља, 19. април 2015.

OBELAZAVANJE 70.GODINA OD PROBOJA SREMSKOG FRONTA

Pripremio: Milan Stanić

Proslavi su prisustvovali brojni zvaničnici u Ministar za rad u zapošljavanje Aleksandar Vulin


Ministar Vulin sa  narodom

Selo Adaševci se nalazi na raskrsnici mnogih puteva, od kojih je jedan i magistralni put Beograd – Zagreb. Na teritoriji sela Adaševaca nalazi se i spomen obeležje “Sremski front” podignut u spomenu na poginule borce. Sremski front je nastao 21. oktobra 1944. godine, odmah posle oslobođenja Beograda, kada su jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije Sovjetskog Saveza prešle preko reke Save i, ne dajući neprijatelju da predahne, otpočele teške višemesečne borbe na ovom prostoru. U sremskoj ravnici, na prostoru omeđenom rekama Dunavom i Savom, a po dubini od Zemuna do linije Vinkovci-Županja, vođene su borbe sve do 13. aprila 1945. godine, kada je konačno probijena i poslednja neprijateljska linija odbrane i oslobođeni Vinkovci i Županja.




Sremski front je postao najznačajniji deo opšteg strategijskog fronta u Jugoslaviji, koji je povezivao savezničke frontove u Evropi. Na Sremskom frontu, u toku nekoliko napadnih i odbrambenih operacija, sa obe strane učestvovalo je preko 250.000 naoružanih vojnika. Na Sremskom frontu učestvovale su jugoslovenske i savezničke snage: 12 divizija, dve vazduhoplovne divizije, Konjička brigada, Tenkovska brigada, Rečna ratna flotila, korpusne i armijska artiljerija, Partizanska brigada "Italija" narodnooslobodilačke vojske, odnosno Jugoslovenske armije. 

Krajem decembra 1944. godine na Sremskom frontu učestvovale su dve divizije bugarske otačestvenofrontovske Narodne armje, koje su se nalazile u sastavu 3. ukrajinskog fronta Crvene armije. U toku 175 dana žestokih borbi na Sremskom frontu poginulo je preko 13.000 boraca narodnooslobodilačke vojske i 163 vojnika partizanske brigade "Italija" koja je bila u sastavu prve proleterske divizije. Poginulo je i 1.100 vojnika i oficira Crvene armije, kao i 630 vojnika i oficira otačestvenofrontovske bugarske Narodne armije. 

Na mestu proboja Sremskog fronta, na 106. kilometru autoputa od Beograda prema Zagrebu, uz levu obalu reke Bosut, pokraj sela Adaševci podignuto je veličanstveno spomen obeležje "Sremski front". To je memorijalno-građevinska, hortikulturno-pejzažna, istorisko-muzeološka i umetnička kompozicija. 

Imena poginulih boraca koji su dali svoje živote u borbi za slobodu , protiv fašizma, uklesana su u Spomen obeležje u Aleji časti. 


Spomen obeležje "Sremski front" se sastoji iz tri celine: 
Sabirališta, sa 70 vertikalnih podzida u koje su ugrađene ploče sa nazivima svih jedinica koje su učestvovale u borbama na Sremskom frontu i tri reljefa na kojima je prikazan raspored naših i neprijateljskih odbrambenih linija; 
Aleje časti, na kojoj je ispisano 15.000 imena palih boraca Jugoslovenske, Crvene i Bugarske armije; 
Muzeja, koji sadrži skulpture od gipsa Jovana Soldatovića, autora celog kompleksa, koje se posmatraju uz zvučne i svetlosne efekte u aranžmanu Ateljea 212, muzeološku postavku Vojnog muzeja iz Beograda, dva reljefa od hrastovih daščica sa scenama sa fronta i kompoziciju od uništenog i izlomljenog neprijateljskog oružja, pušaka kragujevki i simbola večne vatre.